ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟΣ  ΣΤΑΘΜΟΣ  ΦΙΛΟΘΕΗΣ-ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
Τρεχων καιρος απο την Webcam και τον Μετεωρολογικο Σταθμο  Φιλοθεης στην Ηγουμενιτσα
Click here for home page.
Η Εικονα ανανεωνετε αυτοματα καθε 20sec-Refresh image every 20 sec

ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΔΟΡΥΦΟΡΟ

Ωρα Ελλαδος=UTC+3

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Δευτέρα 20 Απριλίου 2009

Επερχόμενη εποχή ξηρασίας στη Δυτική Αφρική

Η Δυτική Αφρική πάντα είχε περιόδους ξηρασίας, οι οποίες μπορούσαν να διαρκέσουν από χρόνια έως αιώνες. Πρόσφατες αναλύσεις έδειξαν πως μία ακόμα έρχεται στο προσεχές μέλλον.

Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «Science», η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Τέξας αναφέρει πως θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, καθώς οι περίοδοι ξηρασίας είναι αναπόφευκτες.

«Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό. Ουσιαστικά λέει πως είμαστε τρωτοί σε περιόδους ξηρασίας οι οποίες είναι πολύ μεγαλύτερες από ότι πιστεύαμε και έχουμε δει ποτέ» είπε ο Τιμ Σάναχαν, επικεφαλής της ομάδας.

«Αν η περιοχή μπει σε μια τέτοια περίοδο, η προσαρμογή των κατοίκων θα είναι εξαιρετικά δύσκολη - είναι απαραίτητη η δημιουργία μιας ενιαίας πολιτικής με σκοπό την προσαρμογή», συμπλήρωσε.

Το πιο πρόσφατο επεισόδιο ξηρασίας στη Δυτική Αφρική έλαβε χώρα τη δεκαετία του 1970 και κόστισε τις ζωές 100.000 ανθρώπων, ενώ οι μακροπρόθεσμες συνέπειές της επηρέασαν ένα εκατομμύριο. Παρόλα αυτά, η επερχόμενη περίοδος ξηρασίας εκτιμάται πως θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Η έρευνα βασίστηκε στην εξαγωγή στοιχείων από την εξέταση της λίμνης Μποσούμτι στη νότια Γκάνα, της οποίας η κοίτη αποτελεί κρατήρα που δημιουργήθηκε μετά από πτώση μετεωρίτη. Λόγω της ελάχιστης έως μηδαμινής παρουσίας ζωής στα βαθύτερα επίπεδά της, ο πρακτικά απείραχτος πυθμένας της έδωσε πολύτιμες πληροφορίες στους ερευνητές γύρω από τη συχνότητα των περιόδων ξηρασίας.

Κατά τον Τζόναθαν Όβερπεκ ωστόσο, του πανεπιστημίου της Αριζόνα, ο οποίος ήταν συνεπιβλέπων της έρευνας, το πιο ανησυχητικό δεν είναι η συχνότητα, αλλά το γεγονός ότι κανείς δεν έχει την παραμικρή ιδέα για τα αίτια που τις προκαλούν: «το πιο τρομακτικό είναι ακριβώς αυτό, ότι δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα για το τι τις προκαλεί».

Πηγη www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου